Het belang van inbakeren

Het belang van inbakeren

Voor je kleintje is de overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld best groot. Er komen niet alleen veel nieuwe prikkels bij, maar ook het op temperatuur houden van zijn lichaam kan een baby nog niet zelf. Daarom kan inbakeren een fijne methode zijn om rust, warmte en geborgenheid te bieden aan je baby.

Wanneer start je met inbakeren?

Je kunt in principe al in de eerste week starten met het inbakeren van je baby. Daarbij is het belangrijk om je goed te laten inlichten over het veilig inbakeren van je baby door een professional, zoals de kraamhulp. Deze weet precies hoe de baby moet liggen om het inbakeren veilig te laten verlopen. 

Het inbakeren doe je met een baby omslagdoek. Door je baby in te bakeren, creëer je het veilige gevoel van de baarmoeder. Je baby kan niet in het luchtledige rond trappelen met armen en benen en voelt zich daardoor begrensd en veilig. 

Het inbakeren kun je doen tot ongeveer de zesde maand. Daarna wordt de kans te groot dat een baby kan draaien en ingebakerd op zijn buik terecht kan komen. Dit is erg gevaarlijk!

Temperatuur

Temperatuurregulatie is lastig voor een baby en daardoor kan deze het al snel te warm of te koud hebben. Let er daarom goed op dat je bij de aanschaf van een baby omslagdoek goed kijkt naar de buitentemperatuur waarin deze gebruikt wordt. Als het buiten hoog zomer is, kies dan voor een dunne katoenen omslagdoek. Wordt het buiten echter kouder, dan mag de doek wat dikker zijn.

Een gemakkelijke manier om te kijken of je baby het niet te warm heeft, is door aan zijn oren of nek te voelen. Voel je dat deze klam en bezweet zijn? Dan heeft je baby het te warm en moet je een andere omslagdoek pakken. 

Wanneer baker je niet in

Hoewel inbakeren veel veiligheid geeft aan je baby, is het niet altijd handig om hem in te bakeren. Er zijn momenten waarop het zelfs helemaal afgeraden wordt. Bijvoorbeeld als je baby koorts heeft of 24 uur na een vaccinatie. Een vaccinatieprik kan ervoor zorgen dat je baby alsnog koorts krijgt en daarom kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en niet inbakeren.

Heeft je baby last van huidziektes, zoals eczeem? Ook dan is het niet aan te raden om je baby in te bakeren, omdat dit veel wrijving kan geven op de toch al gevoelige babyhuid. 

Comments are disabled.